Twenty Eight

Wat bij praten over het spraakmakende gebouw op het Stadionplein.

Werknaam was steeds ‘Zuidblok’ als tegenhanger van het Noordblok.  Gezien het uiterlijk was al de naam ‘Olympic Plaza’ gevallen. Ook minder vleiende zoals ‘Romeins Busterminal’, of  Turks hotel zoals er dertien in een dozijn te zien bij badplaatsen als Bodrum en Anatalya. Gebouwd met ‘woonwagenbewonersbakstenen’ en met het uiterlijk van een ‘mislukte hamburger’. U merkt: men is niet onverdeeld positief over dit product. Het hotelgedeelte gaat ‘Twenty Eight’ heten. Refereert aan de Olympische Spelen die in 1928 alhier plaatsvonden. Niet zo origineel: de andere tegenhanger van het Zuidblok is het Zuidcitroëngebouw dat gaat heten: 1928.

Bepalend voor het gebouw is naast de vele boogramen de enorme luifel. Zal wel donker zijn daaronder, zou je denken. Maar dan heb je buiten de waard gerekend. De luifel kent namelijk een vijftal fraaie  sparingen waardoorheen een hoop daglicht stroomt. Ik heb er zelfs de zon doorheen zien schijnen!

Keihard wordt gewerkt om alles zo snel mogelijk af te krijgen. 13 april zouden de eerste gasten geboekt hebben, dat is over twee weken. Zelfs ’s avonds is men er nu bezig. Nog een foto van vandaag, 29 maart, om een idee te krijgen:

U ziet: aan de bestrating moet nog worden begonnen. Mogelijk dat het hotelgedeelte over twee weken start (bovenste twee verdiepingen) en pas later het restaurant  ‘Amsterdams Proeflokaal’ zijn deuren opent.