Stadionplein feestelijk geopend

Afgelopen zaterdag is het Stadionplein feestelijk geopend door de voorzitter van het dagelijks bestuur Zuid, Sebastiaan Capel met het in de fik steken van een soortement spandoek waarop het woord ‘geopend’ was gezet. Dat het project Stadionplein nog niet af is kon de pret niet drukken. De zaak moet nog beplant worden, prullenbakken ontbreken, het kunstwerk komt pas volgend jaar.

U ziet, een gezellige boel. Het weer was bijna spelbreker, overdag urenlang druilerige regen, maar zo om 4 uur werd het gelukkig droog. Buurtbuik had voor liefst 200 man gekookt, en tot mijn verbazing kwamen er meer dan 200 man, vrouw, kind op af: de tafels zaten bomvol. Gelukkig dat voor de tientallen kinderen de springkussen en  draaimolen een grotere aantrekkingskracht had, anders…. Het eten was voortreffelijk en werd swingend begeleid door de ‘Amsterdam Bigband’. Kortom: een geslaagde avond.

Of Het Plein een succes wordt/is? Deze avond was zowaar swingend. Maar de afgelopen maanden denk je toch regelmatig, dat het dikwijls uiterst stil is bij Het Amsterdamse Proeflokaal, dat Vascobelo ook vele stille momenten kent, dat alleen bij mooi weer mensen op Het Plein zijn, dat er nog altijd panden te huur staan tussen Vascobelo en de viswinkel, dat, zie de foto hieronder, genomen rond 11.30, wanneer het op zijn drukst moet zijn, de zaterdagmarkt maar matig bezocht wordt.

 

Hoe deze markt wat op te peppen? Hoe zorg je er voor dat Het Plein inderdaad zo levendig en dynamisch wordt dat het de status krijgt van het vierde plein binnen de Ring? Feitelijk de doelstelling van Stadsdeel-Zuid en van Bouwinvest, de grootinvesteerder in de gebouwen Noordblok, de twee Citroëngebouwen, het Olympisch Stadion en natuurlijk van de onderneming die het meest zijn nek heeft uitgestoken: Het Amsterdamse Proeflokaal.