Slag om tram 24 lijkt verloren.

DSC00142 (2)Hieronder twee links over tramlijn 24 tijdens de Regioraadsessie afgelopen dinsdag 15

maart.  http://stadsregioamsterdam.raadsinformatie.nl/vergadering/265543

4 insprekers. Om 56.00 Mary van Vught van Stadsdorpzuid,
om 57.45 Jan Leegwater vooral namens twee ondernemersverenigingen,
om 1.01,30 Jan Siegelbeek namens de Wijkraad,
om 1.05,00 Victor van Lamoen namens Stadsvervoerbelangen.

Dit is een link naar de Regioraadsessie, die dezelfde avond plaats vond ná de voorsessie.
Daar werd een motie in stemming gebracht van Mw.Alberts (SP). De motie hield in het verzoek aan het GVB om een alternatieve route voor lijn 24, opdat er toch een tram blijft rijden over de Stadionweg totdat de Ferdinand Bolstraat klaar is.
Zie 1.24,30 tot 1.37,00. Let vooral op het betoog van Wethouder Litjens.
Uit de regioraadbijeenkomsten is op te maken, dat al van alles overwogen en beslist is, zónder burgers en ondernemers te raadplegen. Redenering: we worden immers al vertegenwoordigd door de politiek (= de gemeenteraad).  Mooie vertegenwoordiging! Heeft zitten te slapen, denk ik zo. Alles lijkt ambtelijk te zijn bedisseld, de politiek kijkt toe en vindt het wel goed. Onderzocht wordt nog, of dit allemaal wettelijk mag: zomaar ambtelijk een tramlijn opheffen zonder de gebruikelijke democratische procedures gevolgd te hebben. Er wordt zelfs gedacht aan een kort geding.
Vraag is nu: komt tramlijn 24 terug en als ie terug komt, hoe gaat ie dan rijden. De noordzuidmetrolijn wordt immers de hoofdader van het spoornet, waar de tramlijnen van afgeleid zullen worden. Kortgezegd: er komt medio 2017, als de noordzuidlijn geopend wordt, een geheel herzien vervoersplan. Hoofdzaak is, lijkt mij, dat er weer een tram gaat rijden over de Stadionweg, hoe ie dan ook moge heten en waar ie ook naar toe gaat!