Inrichting Stadionpleinmarkt

Huidige plannen Stadionpleinmarkt

opstelling-marktplaatsen-genummerd

Klik onder de link hier boven, dan verschijnt een plattegrond van het Stadionplein. Links en rechts het zuid- en noordblok, daartussen komt de zaterdagmarkt. Je ziet daar nummers van 1 tot 34. Elke nummer slaat op een zogeheten enkelvoudige marktplaats die vier meter lang is. De meeste marktkooplieden hebben meer ruimte nodig en gebruiken daarom twee plaatsen, is 8 meter.

11 ondernemers komen terug van de Marathonmarkt. Zij passen in de opgestelde branchelijst. Was de voormalige markt een algemene warenmarkt, nu is ze omgezet in een themamarkt: voedingsmiddelen, bloemen en planten. Handel in kleding is dan ook niet mogelijk, valt immers buiten het thema, staat niet op de branchelijst. De enige uitzondering is gemaakt voor de al jaren op de markt staande boekenman Streppels. Zijn lectuur wordt gedoogd onder het mom van ‘geestelijk voedsel’. Stopt ie er mee, dan ook geen boekenkraam meer. De elf kramen zullen 82 strekkende meter beslaan volgens de ambtelijke rekenmeesters.

SAM_0062

Een equivalent van 5 enkelvoudige marktplaatsen, de nummers 25 t/m 29, is 20 strekkende meter, gaat gebruikt worden door het Amsterdams Proeflokaal, de uitbater van het restaurant van het zuidgebouw. Studenten van het ROC, richting horeca gaan daar proefdraaien in van alles wat met eten te maken heeft. Leidraad: gezond, duurzaam, herkenbaar, herleidbaar. Zowel in het restaurant als op de markt.

Begroot is de markt op 140 strekkende meter, er is dus ruimte voor nieuwkomers: 38 meter. Liefst wil men  kramen zien met biologische producten (en nog wel SKAL gecertificeerd). Er mogen er liefst 3 van komen (slager, bakker, groenteman?), is 24 meter. Voor een luxere en meer eigentijdse uitstraling. Echter, in het vorige artikel suggereerde ik een fusie met de biologische vrijdagmarkt van het Minervaplein. Hier blijkt totaal geen sprake van te zijn, deze blijft gewoon zoals ie is functioneren.

Twee data circuleren over wanneer de markt gaat verhuizen: 1 maart en 1 april 2017.