Het witte goud

Traditioneel is het aspergeseizoen van start gegaan de tweede donderdag van april. Dat het hier gaat om een van te voren vastgestelde datum is net name dit jaar zonneklaar. De asperges waren immers al een maand op de markt met weliswaar exorbitant hoge prijzen, maar toch. En de prijs was die donderdag nog steeds knap hoog te noemen: voor AA-kwaliteit meer dan 10 euro per half kilo. Met recht wit goud! Vorig jaar lag de gemiddelde temperatuur in maart beduidend hoger, toen was de prijs al gezakt tot rond de 5 euro.

white asparagusHet is nu begin mei. En de prijs is de laatste week eindelijk gezakt tot rond de 6 euro. De handel zou willen dat dat zo blijft, het wordt een mooi bedrag genoemd. Immers ieder kan er aan verdienen: de teler, de grossier, de groenteman. De consument is bereid om te kopen: ‘Het is toch een delicatesse’, maar voor de supermarkt is het weer te veel geld om er massaal in te stappen.

Er is echter zo’n groot asperge-areaal in Nederland, elk jaar breidt het zich uit,  dat als met name de nachttemperatuur omhoog gaat het aanbod van asperges de pan uitrijst. De vraag kan dat dan niet bij houden en de prijs stort in. Dus wat de handel betreft: laat het maar lekker koud blijven!