Baut komt weer naar Stadionbuurt

Sensatie: Het gerenommeerde restaurant Baut gaat zich nu misschien wel definitief vestigen in de Stadionbuurt! Na een jaartje hier (Wibautstraat), een half jaartje daar (Citroëngebouw), enige tijd in de buurt van Beethovenstraat-Zuisas en thans wat maanden op de vroegere V&D-locatie aan de Kalverstraat wordt de nieuwe spot de plek ‘waar vroeger de Nightshop was’. Al vele jaren weg maar nog altijd aanwezig in het bewustzijn van de buurt.

toekomstig-restaurant-baut

Etalages links en midden de voormalige Nightshop, rechts de fietsenwinkel

Lijkt een voortreffelijke keuze. Bestrijkt inclusief het pand waar voorheen fietsenwinkel Willems zat van hoek tot hoek de gehele plint. De ruimte er voor is geknipt voor een terras. Twee hordes: er lopen een fietspad en tramrails. Met een beetje goede wil oplosbaar. Fietspad lijkt zo geschrapt te kunnen worden, een reguliere tram rijdt er niet meer.

toekomstig-terras-baut

Geknipt voor een terras

Er komt wel erg veel horeca op ons af. De buurt ‘verhorecariseert’  heet zo iets. Op de kop van de Marathonweg floreren Café Kiebert en Restaurant Marathonweg. Jack Dish aan het begin van de Van Tuyl zit vaak stampvol met in haar kielzog Fachada en de Borrelbar op het Stadionplein. Het is daar vaak tot diep in de avond levendig druk. Of de buurtbewoners daar zo gelukkig mee zijn…. In het Noordblok kent Febo een glorieuze terugkeer.
De pleinzijde van het Noordblok: Vlaamsch Broodhuis en Stach zijn al open, over een maand Vascobelo waarnaast een joekel van een pand staat waar óók naar zeggen een restaurant komt.

Ik ga even door: De begane grond van het Zuidblok wordt een groot restaurant, in de twee Citroëngebouwen is horeca gepland, het sporthotel aan het IJsbaanpad krijgt ….. een restaurant.

Mijn inschatting is dat al deze horeca uiteindelijk goede zaken zullen doen. Er zijn een aantal duidelijke trends aan te wijzen. Het percentage expats en airbnbers in onze wijk neemt de laatste jaren explosief toe en zal naar verwachting alleen maar stijgen, waar de horeca de vruchten van plukt. Zie als voorbeeld Brussel waar het sterft van de horeca en toch ieder zijn bestaansrecht lijkt te hebben.

Of de buurt deze ontwikkelingen wil doet niet zo ter zake. Zij heeft er geen greep op, heeft zich maar aan te passen. Er wordt nauwelijks geprotesteerd. Het Stadsdeel lijkt het allemaal toe te juichen. Zij geeft immers de nodige vergunningen af en faciliteert.